Ouăle încondeiate și simbolistica lor
„Ouăle încondeiate și simbolistica lor” – un eveniment important organizat de Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova C.S. Nicolăescu-Plopșor având colaborator Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.
Expoziția organizată în cadrul evenimentului cuprinde ouă încondeiate de pe tot arealul Olteniei, județul Olt fiind foarte bine reprezentat, expunând ouă încondeiate de meșterii Tudor Diaconeasa (Oboga), Petre Ciobanu (Călui), Daniela Vlad (Balș) și Costinel Beșteleu (Călui). Merită remarcat faptul că pe Valea Oltețului, în județul Olt, meșteșugul încondeierii ouălor este un meșteșug încă viu, practicat.
În cadrul evenimentului a fost lansat albumul „Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor” și au fost prezentate două filme documentare, unul cu meșterul încondeietor Tudor Diaconeasa (realizat de Valeru Ciurea în anul 2005) iar celălalt cu încondeietoarea de ouă Daniela Vlad (realizat de Studioul TVR Craiova în anul 2022).
Vă invităm să urmăriți câteva imagini accesând linkul de mai jos:
https://fb.watch/tMLx95Ufiy/
Valeru Ciurea