Iertarea de Florii sau Spovedania pe petec alb
Iertarea de Florii sau Spovedania pe petec alb
„Iertarea de Florii” este un obicei unic ce se mai desfășoară doar la Izbiceni, în judeţul Olt. Aici, în ziua de Florii, miresele şi mirii anului trecut retrăiesc emoţiile nunţii lor. Miresele îmbracă pentru a doua oară rochia de mireasă, pe care au păstrat-o cu grijă, iar mirii costumul de ginere.
Este duminica Floriilor, ziua în care credincioșii duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfințite și cu care apoi împodobesc porțile gospodăriilor lor sau sunt puse la icoană, acestea fiind socotite ca păzitoare de rele. Este ziua iertării de Florii, un obicei străvechi care încă se păstrează la Izbiceni. Pentru greşelile făcute în timpul scurs de la nunta lor, mirii trec pe la socrii mari, părinţii mirelui, pentru a-şi cere iertare şi a le săruta mâna. Urmează acelaşi ritual acasă la socrii mici, părinţii miresei.
După ce şi-au cerut iertare de la părinţi, mirii merg la biserica din sat pentru slujba spovedaniei și de iertare a greşelilor şi păcatelor înfăptuite, cu voie sau fără de voie, de la nuntă până în ziua de Florii. Tinerii se mărturisesc în faţa preotului duhovnic care îi mai şi sfătuieşte într-ale vieţii. Sunt exceptate doar cuplurile care au copii născuţi şi nebotezaţi.
După slujbă, tinerii merg acasă la naşii lor pentru a petrece împreună de Florii. Este, poate, cea mai bună metodă de a se simţi bine împreună şi de a primi sfaturi de la oameni cu experienţă familială mai îndelungată.
Biserica din Izbiceni a avut în anul 2024 trei perechi de miri care s-au învrednicit să păstreze obiceiul locului, chiar dacă au fost douăzeci și trei de cununii în cursul anului care a trecut. Oamenii, ca și preoții de altfel, spun că desi tinerii au făcut cununia la ei în localitate, viața îi poartă pe alte meleaguri și astfel nu pot participa la unul dintre evenimentele de cultură tradițională importante în viața comunității. Câteva cupluri au deja copii iar tradiția spune că aceștia nu pot veni la slujba de iertare.
Obiceiul se pierde în negura timpurilor, bătrânii povestind despre cum părinții și bunicii lor au luat parte la acest obicei.
Valeru Ciurea
GALERIE FOTO