Curtișoara, 533 de ani de la prima atestare documentară
Localitatea Curtișoara, din județul Olt, a împlinit 533 de ani de la prima sa atestare documentară. Ziua de 2 octombrie 2022, zi în care a avut loc cea de-a XXI-a ediție a Sărbătorii Nucului, a prilejuit lansarea cărții „Monografia comunei Curtișoara, din cele mai vechi timpuri până la 1964”, semnată de prof. Ilie F. Păun.
Documentul în care apare numele Curtișoara datează din 20 iunie 1489 (6997) și este dat de domnitorul Vlad Călugărul (Vlad al IV-lea) care a domnit în Țara Românească în două rânduri (1481 și1482-1495). Prin hrisovul domnesc „(…)Vlad Călugărul dăruiește lui Milco stolnicul, soției acestuia Anca, fiului lor Danciul și rudelor lor a șasea parte din Curtișoara, Bălteni, Dobrotin și Fântâna Fagului și satele Iașii toți de la Olteți și Morânglavii și Spinișorul Tomenilor.”
Monografia a apărut mulțumită eforturilor domnului academician Octavian Popescu, fiu al localității, a fost tipărită cu sprijinul financiar al Primăriei Curtișoara la Editura Hoffman și a fost lansată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Pan M. Vizirescu a județului Olt.
La lansare, alături de domnul academician Octavian Popescu și de primarul localității, domnul Gheorghe Gănescu, au fost prezenți locuitori ai localității Curtișoara, oameni de cultură și artă, ziariști dar și preoții parohi ai celor trei biserici aflate pe raza comunei, biserici care au și ele, la rându-le, istorii importante, împletite cu cea a localității Curtișoara.
În preambului lansării lucrării monografice a fost vernisată expoziția de artă fotografică „Oltul etnografic”, expoziție cu fotografii realizate de artiștii fotografi Alexandru Pompiliu (Târgoviște), Daniela Iancu (Slatina), Ion Mărculescu (Târgoviște), Felician Săteanu (Baia Mare), Ionela Fugărețu-Kovacs (Bistrița), Răzvan Dumitrescu (Râmnicu Vâlcea), Robert Kovacs (Bistrița), Cornelia Ciurea (Slatina), Diana Mândrilă (Târgoviște), Valeru Ciurea (Slatina) în cadrul taberelor de creație organizate de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, actuală secție a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, instituție sub egida căreia este prezentată această expoziție cu imagini de oameni, locuri, obiceiuri și tradiții specifice județului Olt.
Valeru Ciurea
GALERIE FOTO