ARTA CĂMĂȘII CU ALTIȚĂ – UNESCO
(1 DECEMBRIE 2022)
De Ziua Națională a României, Comitetul Interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial UNESCO, a decis înscrierea „Artei cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Cămașa cu altiță – ia, cum este cunoscută -, intră astfel în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Bucuria este cu atât mai mare cu cât județul Olt a avut partea sa importantă în întocmirea acestui dosar, prin femeile de la Cezieni care din mamă în fiică au perpetuat meșteșugul coaserii acestor nestemate. Mă înclin în fața Olguței Alexandrina Filip, Tezaurul Uman Viu de la Cezieni, meșterul popular care a străbătut Europa uimind-o cu iile cusute de ea sau cu costumele aflate în una dintre cele mai importante colecţii private din județul Olt de costume populare şi cămăşi (ii) specifice Cezienilor și zonei etnografice Romanaţi, cu peste 300 de piese de port popular și obiecte de uz casnic si gospodăresc din secolele trecute, în care la loc de cinste se află lăzi de zestre și războiul de ţesut la care lucrează și acum. Chiar și Festivalul Național al Portului Popular „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni se desfășoară și crește an de an și datorită implicării domniei sale.
Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Muzeul Județean Olt au fost instituțiile din județul Olt care au sprijinit echipa din care a făcut parte și doamna Rada Ilie, expert etnograf din județul Olt și doamna Doina Ișfanoni, cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă.
Valeru Ciurea