TRADIȚII ȘI OBICEIURI PASCALE LA POTCOAVA
Conservarea și continuitatea tradițiilor și obiceiurilor tradiționale din județul Olt, precum și a meșteșugurilor populare reprezentative, sunt obiective ale Secției P.P.I.S.C.C.P.C.T. din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.
Pentru ca aceste obiective să fie atinse, Secția organizează întâlniri ale copiilor, tinerilor dar și adulților cu meșteșugari recunoscuți pentru măiestria lor, fie că sunt ceramiști sau prelucrători ai lemnului, cojocari, cusători, țesători, împletitori din papură sau răchită, pictori iconari sau încondeietori de ouă, în cadrul unor ateliere demonstrative dar și participative, toți cei prezenți putând experimenta respectivul meșteșug.
Un astfel de eveniment s-a derulat, într-o primă ediție, la Potcoava, grație unui parteneriat încheiat între Centrul Județean de Cultură și Artă Olt cu Primăria orașului Potcoava și cu Liceul Ștefan Diaconescu Potcoava. Elevi ai acestui liceu dar și membri ai Ansamblului Folcloric „Murgulețul” au participat la un simpozion dedicat culturii tradiționale din județul Olt. În cadrul evenimentului intitulat „Tradiții și obiceiuri pascale” au fost prezentate o serie de obiceiuri și tradiții specifice perioadei pascale, printre care și meșteșugul încondeierii ouălor. Invitatul CJCA a fost meșterul popular încondeietor de ouă Costinel Beșteleu, din Oboga, locul în care, în mod tradițional și unic, se încondeiază ouă de foarte multe generații, meșteșugul străvechi neavând o datare precisă.
Costinel Beșteleu este cel care urmează celui mai cunoscut meșter încondeietor de ouă de pe Valea Oltețului, Tudor Diaconeasa, care a fost membru al Academiei Artelor Tradiționale din România alături de alți meșteri olteni: Teodora Trușcă – ceramistă de la Româna – Balș, Constantin Nițu – meșter în cusături și țesături de la Cornățelu – Poboru, Gheorghe Tănase, meșter în prelucrarea artistică a lemnului, din Corbu, Grigore Ciungulescu, olar de la Oboga dar și Nicolae M. Nica, sculptor în lemn și os, de la Chilia – Făgețelu.
Numele lui Costinel Beșteleu este legat și de cel al învățătorului Petre Ciobanu de la Călui, încondeietor de ouă la rândul său, care a creat la Călui o adevărată școală pentru încondeietori de ouă, școală care a și dat rezultate, ucenicii săi și ai lui Tudor Diaconeasa obținând mai mulți ani la rând locuri fruntașe la concursurile de încondeiat ouă de la cel mai mare festival dedicat ouălor încondeiate, „Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocănești” – Suceava. Tot aici au obținut rezultate foarte bune și ucenicele Danielei Voicu, de la Corbeni – Balș, originară din Oboga, unde a învățat meșteșugul de la bunicul său Gheorghe Vladu.
Uimitor a fost faptul că fetele participante la acest simpozion și atelier deschis au învățat repede să lucreze cu condeiul cu ceară pe ouă, sub îndrumarea meșterului Costinel Beșteleu.
Au fost acordate premii și diplome din partea CJCA Olt, primarul Nicușor Manuel Enăchioaia fiind cel care le-a înmânat, alături de reprezentantul CJCA, Cristi Ivan.
Mulțumim domnului primar Nicușor Manuel Enăchioaia, doamnelor Diana Miu, directorul liceului Ștefan Diaconescu – Potcoava, doamnei Stoica Maria – director adjunct al liceului, doamnei Liliana Taifas – conducătoarea Ansamblului Folcloric „Murgulețul” și domnului Venus Drăguț – președintele Asociației Socio-Culturale Potcoava, pentru implicarea în acest demers cultural.
Valeru Ciurea
GALERIE FOTO