(4 FEBRUARIE 2023)
Sărbătoarea Sfântului TrifonSărbătoarea Sfântului Trifon este unul dintre obiceiurile reînviate în județul Olt odată cu înființarea Centrului Cultural Oltul, în anul 2000, continuate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt iar astăzi de către Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.
Vitomirești, Sâmburești, Drăgănești-Olt, Cârlogani, Cepari Potelu și Ianca sunt localitățile care au reînviat obiceiul legat de ziua Sfântului Trifon, acela de a-și sfinți viile și livezile și de a cere ajutorul lui Dumnezeu și al Sfântului Trifon, ocrotitorul viilor și livezilor, pentru recolte bogate și pentru sănătatea viilor și livezilor dar și a proprietarilor sau a lucrătorilor acestora.
Sfântul Trifon este cunoscut ca fiind cel care păzește viile și livezile de insecte dăunătoare. Pe 1 februarie, de ziua Sfântului Trifon, viticultorii și pomicultorii aduc preoți care să le sfințească viile stropindu-le cu aghiazmă, spre a nu fi stricate de insecte și alți dăunători.
Atunci când un obicei care trecuse în fondul pasiv și ajunsese aproape uitat, atunci când o mână de oameni se implică și aduc lângă ei mai mulți oameni ai comunității din care fac parte, atunci când preoții se implică și ei cu credință în ceea ce fac, obiceiurile renasc iar oamenii capătă mai multă încredere în ei înșiși, în comunitate, în liderii acestei comunități dar și în biserică și în slujitorii acesteia.
La Ianca și Potelu obiceiul sfințirii viilor în ziua de Sfântul Trifon a rămas viu, oamenii de aici înțelegând nu numai necesitatea ajutorului preoților dar și pentru a sărbători împreună într-o zi sfântă, aducătoare de belșug și de bucurie sufletească și spirituală.
Valeru Ciurea
GALERIE FOTO