FESTIVALUL ETNOFOLCLORIC „POMUL VIEȚII” – Ediția a XXVIII-a, 2 iunie 2022, Balș
Printre invitații la Târgul de Meșteșuguri organizat joi, 2 iunie 2022, în ziua de Înălțare, zi tradițională de desfășurare a Festivalului „Pomul Vieții”, pe platoul din fața Casei Tineretului Balș au fost prezente numeroase familii de olari cu renume de pe Valea Oltețului, de la Oboga, Româna și Corbeni: Ștefan și Rodica Trușcă (Româna – Balș), Mihai Trușcă (Corbeni – Balș), Marin și Tudorița Ciungulescu (Oboga), Constantin și Ioana Ghejea (Oboga), familiile Turcitu, Voicu, Murgășanu. Dintre încondeietorii de ouă au fost prezenți Petre Ciobanu (Călui), Daniela Vlad (Oboga), Cristian Nicolăescu (Călui); împletitori papură: Gheorghe Neagoe din Călui. Costumul popular a fost prezentat de către Olguța Alexandrina Filip de la Cezieni, iar Alexandru Stan de la Corbu a expus lucrări în lemn prelucrat artistic, așa cum a învățat de la meșterul său Gheorghe Tănase. Au mai fost invitați ceramiștii Ion Puețu de la Horezu, un olar care a participat ca invitat la mai toate edițiile târgului, Ionel Cococi de la Vădastra precum și câțiva producători din Balș de obiecte prelucrate din lemn și produse artizanale. Majoritatea meșteșugarilor olari au venit însoțiți de ucenici de-ai lor, doritori a învăța meșteșugurile respective, fie organizat, la clasele externe ale Secției Arte și Meșteșuguri a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, fie copii proveniți din familiile meșterilor, fie iubitori ai meșteșugului practicat de moșii și strămoșii lor, cunoscut fiind faptul că pe Valea Oltețului realizarea vaselor ceramice este un meșteșug străvechi. Toți aceștia au realizat frumoase expoziții și demonstrații practice.
Atât Primăria Balș cât și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Muzeul Județean Olt au oferit premii meșteșugarilor și ucenicilor acestora.
Târgul a fost precedat de un simpozion dedicat scriitorului Petre Pandrea, la care au fost invitați și reprezentanții Bibliotecii Județene Olt.
Valeru Ciurea
GALERIE FOTO