FESTIVALUL ETNOFOLCLORIC „POMUL VIEȚII” – Ediția a XXVII-a, 10 iunie 2021, Balș
Administrația orașului Balș a reluat de anul acesta festivalul etnofolcloric „Pomul Vieții”, un festival emblematic pentru oraș dar și pentru județul Olt, pentru Valea Otețului cea încărcată de istorie și de meșteșuguri străvechi care, din fericire, se păstrează și astăzi mulțumită dăruirii, priceperii și încăpățânării meșterilor populari din această zonă. De la Balș la Călui întâlnim vestite familii de ceramiști: Ștefan și Rodica Trușcă (Româna – Balș), Mihai Trușcă (Corbeni – Balș), Marin și Tudorița Ciungulescu (Oboga), Constantin și Ioana Ghejea (Oboga), Turcitu, Voicu, Murgășanu); încondeietori de ouă (Petre Ciobanu (Călui), Costinel Beșteleu (Oboga), Daniela Voicu (Corbeni – Balș), Ionuț Vlad (Balș); împletitori papură: Gheorghe Neagoe și alții din Călui. Toți aceștia au fost invitați la târgul de meșteșuguri organizat joi, 10 iunie 2021, în ziua de Înălțare, zi tradițională de desfășurare a acestui festival, pe platoul din fața casei Tineretului Balș. Au mai fost invitați ceramiștii Ion Puețu de la Horezu, un olar care a participat ca invitat la mai toate edițiile târgului și Ionel Cococi de la Vădastra precum și câțiva producători de produse artizanale. Douăzeci și cinci de meșteșugari însoțiți – unii dintre aceștia – de către ucenici de-ai lor, doritori a învăța meșteșugurile respective, în special olăritul, au realizat o expoziție frumoasă, bogată dar și demonstrații admirate de public.
Cei peste douăzeci și șase de ucenici sunt dovada că meșteșugurile nu vor dispărea prea curând. Aceștia crează însă și obligația autorităților locale și județene de a-i sprijini și promova, de a le arăta că meșteșugul pe care ei l-au îmbrățișat este respectat, necesar și dorit. Un astfel de gest a fost făcut de către primăria Balș care, prin primarul Cătălin Rotea a acordat premii și diplome meșterilor populari invitați. La rândul lor, reprezentanții Centrului Județean de Cultură și Artă Olt au acordat premii și diplome ucenicilor cu care meșterii au venit la ediția din acest an, a XXVII-a, a festivalului „Pomul Vieții”.
Meșterii trag și ei, la rândul lor, un semnal de alarmă cu privire la supraviețuirea acestor meșteșuguri. Ei spun că dacă nu se reiau târgurile prin intermediul cărora pot vinde obiectele realizate de ei, meșteșugurile vor dispărea cu siguranță. Și Ion Puețu de la Horezu și Ionel Cococi de la Vădastra spun că meșteșugurile trebuie sprijinite atât de cumpărători cât și de autorități, pentru că obiectele realizate de meșteri populari autentici trebuie să facă față nu numai vicisitudinilor vremurilor actuale ci și asaltului obiectelor provenite din afara țării, copiate după produsele originale create de ei, dar care sunt doar produse de serie, fără o încărcătură tradițională care să le dea specificitate și, implicit, valoare.
Valeru Ciurea
GALERIE FOTO