Dosarul „Cămașa cu altiță din România și Republica Moldova” depus la UNESCO
29 martie 2021
În luna martie a anului 2021 a fost înaintat la UNESCO dosarul „Cămașa cu altiță din România și Republica Moldova”(2017). Cu toate vicisitudinile cauzate de pandemia de coronavirus în anul 2020 și începutul anului 2021, pe siteul Ministerului Culturii am avut totuși bucuria de a citi următoarele: „Astăzi, 29 martie 2021, România, împreună cu Republica Moldova, au depus dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea elementului în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO.” Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naționale de experți din România și Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de către Ministerul Culturii din România.
În județul Olt documentarea s-a realizat la Cezieni, locul în care meșteșugul coaserii iilor este transmis din generație în generație și unde ia este purtată cu mândrie. La Corlătești, sat al comunei Cezieni, în atelierul Alexandrinei Olguța Filip, declarată Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii în anul 2020, ca meșter popular specialist în cusături și țesături populare, a avut loc la 6 septembrie 2020 cercetarea realizată de echipa de specialiști condusă de doamna dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă. Informațiile au fost furnizate la fața locului de către doamna Rada Ilie, expert etnograf, Olguța Alexandrina Filip, Contantina Pistol, Constantina Pârgulescu, Stela Avram, Ioana Țicu, Mariana Preda, Ana Țenea și fetițele Erica Pârgulescu și Aida Țicu și de primarul Dănuț Gușatu.
Informații detaliate cu privire la întocmirea dosarului, la activitatea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, și a specialiștilor cercetători științifici, etnologi și teoreticieni de artă care au făcut parte din aceasta precum și a colaboratorilor din județele implicate în întocmirea acestui dosar puteți găsi la adresa de internet: https://patrimoniu.ro/images/imaterial/ camasa-altita/camasa-altita.pdf.
Valeru Ciurea


